Sistem PHAIDRATehnički aspekt Pravni aspekt Rad sa PHAIDRA-omServisi PHAIDRAPomoćRegistracija korisnika

 

Novosti – Novosti – Novosti – Novosti – Novosti

 


 

Digitalni repozitorijum Univerziteta u Beogradu – PHAIDRA u okviru Nedelje otvorenog pristupa

Od 22. do 26. oktobra 2012. godine u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” organizovano je niz aktivnosti povodom Nedelje otvorenog pristupa (Open Access Week). Prvog dana održana je i prezentacija posvećena Digitalnom repozitorijumu PHAIDRA u kojoj su prestavljene funkcionalnosti ovog sistema. Posebno je istaknuta povezanost PHAIDRA-e sa podsistemom  “E-teze”. Najavljeno je da će promocija “E-teza” za fakultetske bibliotekare biti održana 31. 10. 2012. godine kada će detaljno biti prikazan rad sistema za pohranjivanje doktorskih disertacija.

 

Promocija Digitalnog repozitorijuma Univerziteta u Beogradu – PHAIDRA na univerzitetima u Srbiji

Tokom decembra 2012. godine održano je više prezentacija/promocija sistema PHAIDRA na Univerzitetu u Beogradu. Prva prezentacija je održana na Filozofskom fakultetu (3. decembra), a ubrzo zatim i na Mašinskom fakultetu (05. decembra). Poseban deo ovih prezentacija bio je posvećen i pitanju zaštite autorskih prava. Posle prezentacija, jedan broj profesora se prijavio kako bi dobio korisničko ime za rad u sistemu. O radu sistema, načinu unosa objekata i definisanju uslova korišćenja sadržaja repozitorijuma govorilo se i na prezentacijama u univerzitetskim bibliotekama u Nišu i Kragujevcu održanim 13. i 17 decembra 2012. godine.

 

E-teze na univerzitetima u Nišu i Kragujevcu

Krajem decembra 2012. i početkom januara 2013. godine instalirana je aplikacija „E-teze“ najpre u okviru Digitalnog repozitorijuma u Nišu, a potom i u Kragujevcu. Kada su završene sve instalacije, izvršena je operacionalizacija sistema kako bi se omogućila objedinjena pretraga disertacija koje su pohranjene repozitorijumima. Korisnik po želji može sa jednog mesta da pretraži lokalni repozitorijum, neki drugi repozitorijum u sistemu ili sva tri repozitorijuma istovremeno.

 

 

Uspostavljen sistem “E-teze Univerziteta u Beogradu”


Sistem “E-teze Univerziteta u Beogradu” je deo Digitalnog repozitorijuma Univerziteta u Beogradu – PHAIDRA namenjen pretraživanju i preuzimanju doktorskih disertacija odbranjenih na Univerzitetu.

 

Sadrži disertacije koje imaju potpisane izjave kojima kandidat/doktorand ovlašćuje Univerzitetsku biblioteku da u Digitalni repozitorijum unese disertaciju pod određenim licencnim uslovima.

 

Sistem pruža više mogućnosti za pretraživanje, prelistavanje, čitanje i preuzimanje doktorskih disertacija. Moguće je preneti metapodatke u druge sisteme u nekom o ponuđenih formata ili navesti podatke o tezi u nekom od stilova bibliografskog citiranja. Svaka disertacija ima trajni link koji omogućava pouzdano citiranje.

 

Sistemu “E-teze Univerziteta u Beogradu” možete pristupiti na adresi: http://eteze.bg.ac.rs/


  Radionica o Digitalnom repozitorijumu Univerziteta u Beogradu - PHAIDRA

 

U Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" je započeo prvi krug edukacije o Digitalnom repozitorijumu Univerziteta u Beogradu – PHAIDRA koji obuhvata bibliotekare fakultetskih biblioteka. U planu je da se u Biblioteci održe najmanje tri obuke, a za fakultete koji imaju veći broj seminarskih biblioteka (Filozofski ili Filološki) obuka bi bila organizovana u prostorijama tih fakulteta.
 
Obuka traje tri časa i obuhvata: uvodni deo, predstavljanje sistema i njegovih karakteristika, prikaz učitavanja objekata, upoznavanje sa pitanjima vezanim za zaštitu autorskih prava, rad u repozitorijumu i vežbanja.
 
Tokom sledećeg kruga obuke, osnovne odlike sistema PHAIDRA će biti predstavljene nastavnicima i saradnicima Univerziteta kroz kraće prezentacije na pojedinim fakultetima.
 
Sva pitanja u vezi sa obukom o sistemu PHAIDRA zainteresovani mogu da postave putem mejla  info@unilib.bg.ac.rs
 

 


 

U okviru 11. medunarodne naucne konferencije pod nazivom «Digitalizacija kulturne i naučne baštine, univerzitetski repozitorijumi i učenje na daljinu», koja ce se u periodu od 30. septembra do 2. oktobra 2011. godine održati na Filološkom fakultetu u Beogradu, biće organizovana i radionica posvečena Digitalnom repozitorijumu Univerziteta u Beogradu. Datum održavanja radionice je 29. septembar (predkonferencijski dan).
 
Radionica je namenjena polaznicima koji žele da vide kako se pohranjuju digitalni objekti u institucionalnom repozitorijumu i kako se njima može upravljati.
 
Na radionici će se govoriti o osnovnim karakteristikama sistema PHAIDRA, o nastanku i uspostavljanju Digitalnog repozitorijuma Univerziteta u Beogradu, o njegovoj strukturi i prednostima. Pokazace se kako se objekti ucitavaju, na koji nacin se opisuju metapodacima i kako se mogu pretraživati.
 
Poseban deo radionice ce biti posvecen pitanju zaštite autorskih prava u okviru repozitorijuma. Polaznicima ce biti objašnjeno koji modeli licenciranja su ugradeni u sistem i koje su njihove osnovne odlike.
 
Radionica će uključiti i praktičan rad polaznika, kojima će biti omogučeno da objekte po svom izboru sami pohrane u sistem.

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

              

     

 

 

  

 

 

 

    

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Več o naših pravilih za uporabo piškotkov.
V redu